Midsommar är ändå den bästa av alla högtider vi har. Den bästa av alla firanden som vi har.

Min mamma säger Hon som brukar sjunga, hon är död. Hon finns inte längre. Hon som brukade sjunga kunde inte sjunga. Hon hade en fasansfull sångröst. År efter år har hon ändå haft modet att stå där, vid midsommarstången. Vi har kanske skrattat åt henne och hennes röst. I år gör vi inte det. Istället saknar vi henne! Ingen annan ska sjunga Små grodorna. Ingen ska kunna sjunga. Ingen annan kan ta hennes plats. Hon var ju tradition!

I kväll äter vi jordgubbar, svenska och osvenska. Vi dricker genomskinlig dryck och sjunger om taxen. Den enda nubbevisa min far kan. Tror jag. Eller inte…

Vi äter färskpotatis, sill och hemmagjord potatissallad. Vi har femkamp. En tradition som morbror har skapat. Som han fortfarande håller i. Ingen annan än han kan leda femkampen. Ingen annan får! En av grenarna är längdhopp. Stillastående längdhopp. Ingen vill hoppa men alla måste. Även en decimeter räknas. De andra fyra grenarna ändras från år till år. Beroende på hans fantasi. Morbror säger alltid att han är förberedd. Det är han aldrig. Men det är tradition!

Alla barn övar pilkastning flera timmar i förväg. Det kanske är en gren som är med i år. Några år var stövelkastning med. Vi stod i ett traktorhjul och kastade så långt vi kunde. Det var ganska roligt.

Annonser