Mitt hus och vattenläckan

Juli

 Jag sitter på huk, vattnar mina pelagonier som står precis utanför ytterdörren. Solen skiner och det är en underbar dag. Den där känslan av hur somrarna var när man var liten infinner sig.

 Plötsligt hör jag något. Det liksom porlar vatten. Varifrån? Jag lokaliserar det till brunnen där stupröret släpper ned sitt regnvattnen. Ahh, nej, tänker jag. Drar mig till minnes att kära granne berättade något liknande för några år sedan.

  det är här allting börjar. En underbar sommardag. Jag nynnar lite. Härligt med semester. Hav och bad om en stund kanske. Picknick på en brännande varm klippa.

 Grannen nickar. Jo, så här var det för oss oxå. Jag ringer VA verket. Efter några timmar kommer en underbar göteborgare, ni vet en sån där man där allt bara flyter på, inga problem egentligen, vi löser det här. Han var här läääänge. Tog sig tid. Verkligen,

 Han konstaterar snabbt vattenläcka. VA verket stänger av vattnet om 3 veckor. Yes.

 Efter diverse telefonsamtal från en hemma telefon som fungerar ibland, så kommer då Mr C.

 Mr C, a goodlooking guy, gräver i min trädgård. Medan jag kisar i solen så sågar han glatt av mitt äppleträd. Han lyfter glatt bort mina höga fina buskar med sin skopa så att han kan äntra min trädgård med sin stora maskin. Han gräver och gräver. Hela trädgården blir till en stor lerhög med ett stort grop.

 Mr. C byter vattenrör och avloppsrör. Det går undan. Klart!
Räkning för detta = 21 500 kr.
Eftermiddag nummer 2 så slutar min telefon att fungera. Vi beslutar att vänta med att gräva igen gropen till Underlandet tills Telegubbarna varit här. Ifall de vill ner och titta.
 Telegubbarna tar god tid på sig. Inom 5 arbetsdagar lovar de på kontoret att de ska vara på plats. Det är de. Arbetsdag nummer 5 står de då där. Och konstaterar att ett rör i marken faktiskt gått av. Puh, tur vi inte grävde igen. Så de klipper i sladdar, tejpar och blir leriga om fötterna. Dessa är inte lika Goa Göteborgare. Jag känner att det inte är läge för kallprat. Men de får telefonen att fungera igen!
 Mr. C kommer snabbt på min begäran och skyfflar igen gropen.
 Allt är frid och fröjd! Trodde jag ja…
 Dagen efter när jag passerar mitt pannrum, hör jag något ljud. Som jag inte känner igen. Lokaliserar det till tvättstugan. Öppnar dörren in och får fullständig panik. Det fullkomligt pumpas ut vatten från under badkaret. Kaskader av vatten pumpas ut med kanske 10 sekunders mellanrum.
Faaan… Galopperar in till kära granne som i lugn takt följer fogligt med in till mig. Han mixtrar lite i pannrummet och vattnet slutar att forsa fram från röret under badkaret som faktiskt leds dit inifrån pannrummet, från vattenberedaren!
 Jag ringer gasverket som kommer och BYTER UT HELA VATTENBEREDAREN! Ja, det var väntat sa han. Den hade gjort sitt. Jaha, men varför just nu?
 Varför just idag? Vilka högre makter är emot mig, undrar jag stilla där jag sitter i soffan och stirrar in i väggen… Andas, tänker jag. Andas.
Augusti
 Dagarna flyter på. Värmen som varit har varit underbar. Varm och brännande. Semester har övergått till vardag, med jobb och annat.
 Tills en dag, då vi märker att vattnet inte riktigt rinner ned i zinken. Toaletten inte går att spola om vattennivån under duschkabinen är närmare än 1 decimeter från golvnivå. Vi lyser med ficklampan från där vi sitter, om det går att spola eller inte. (Golvbrunnen är lite in under kabinen.) Dottern kommer efter några dagar på den superbra ide´n att vi slänger toapappret i papperskorg och spolar bara var 5e kiss. Vid större nedsläpp är det tillåtet att spola! Duschning sker under strikt kontrollerade former, ca 15 sekunder per man.
 Till slut blir ju detta givetvis ohållbart och jag ringer efter Allsug. Som kommer efter bara några timmar.
 En hård kille med blod svett och tattoos på sina pumpade armar står bredbent inne på min toa. Han lyfter elegant bort toastolen. Pumpar ned en lång slang från vattentanken på sin truck där ute. Ned i toaspolningsröret. Han kör någon slags högtryckstvättning. Blåser rent allt.
 Och så fungerar då allt igen. Tills det sätter igång igen vill säga…
 
September 
 
1 vecka efter högtryckstvätten så sätter jag på vattenkranen i zinken. Märker hur vattnet inte rinner ned. Dejá Vu! Jag joggar nedför trappen, till duschrummet. Jag hör tonåringen yla, förlåt sjunga, därinne. Jag öppnar dörren och skriker! -Aghhh, stäng av vattnet. Hela golvet är en swimmingpool!
Tonåringen skriker. Mamman skriker. Tonåringen skriker över tvål som svider, inpackning i håret och att det fan är kallt. Mamman skriker över vatten på golvet, nu igen, tar det aldrig slut…
 Dagen efter är Mr. C på plats igen. Med en grävmaskin står han där i min trädgård när jag kommer hem från jobbet. Denna gång en modell mindre, Bobbycat.
 Han har grävt upp hela gropen igen och vägen till Underlandet är åter blottad.
 Han behöver en borr och då jag bara har en ynka skruvdragare så lunkar jag in till en annan kär granne. Jajamennsan. Stora borren kommer fram. Med den och en monsterbag med CornFlakes under armen, som jag av någon anledning fick, så lunkar jag tillbaka till Mr. C. Som borrar ett hål i röret för att se stillastående vatten. Men det fanns inget stillastående vatten där i röret. Så stoppet måste ligga längre in. Under huset.
 Yes. Tack för det. Precis vad jag behöver veta. Andas. Räkna.
 Gropen grävs igen och det blir finare än förut igenlagt så det tackar jag för. Mr. C går in i tonåringens spegelfyllda rum och visar var i rummet det måste göras ett hål, rätt ned i betongen, i grunden, för att komma till avloppsröret! Ja, ni kan ju förstå hennes tjut när hennes rum ska demoleras…
 Du ser bedrövad ut säger han efter en blick på mig. Nähä…
 Efter samtal med Björn på mitt försäkringsbolag får jag veta att detta är ingenting som jag får hjälp med, när det gäller pengar. Ok. Björn tycker jag ska ta kontakt med en rörmokare.
Så det är här jag är nu!!
 Jag hade ett visitkort igår till någon. Någon viktig person som kunde allt. Idag är det kortet borta. Och jag har vänt på varenda kudde…

 

Torsdag
 
 Jag träffar en väninna, vi småpratar lite, jag berättar om mitt stora problem där hemma. Hennes man är arkitekt och känner rätt folk, så någon skulle kanske kunna hjälpa mig. Jag får hans nummer.
Helt plötsligt så verkar allt vara tillbaka på det normala igen. Vattnet rinner ned så som det ska och kanske kan vi andas ut.
 Vi har vågat oss på att spola både 5 och 6 gånger idag. Jag lyste med ficklampan ned i brunnen och vattnet var lika fint som i en hälsobrunn.
 Lite skum från en handtvätt bara. Detta är brunnen från under duschkabinen.
 Och detta är brunnen under badkaret. Ser kanske lite ruffigt ut men jag gläds åt den fina vatten nivån jag.
Jag vågade till och med på mig att sätta igång diskmaskinen.
Allt verkade så bra och det var det oxå hela torsdagen
 
Fredag
 Befinner mig på jobbet då jag får ett sms från tonårsdottern där hemma. Ring mig nu! När det står så så brukar det inte vara så akut. har jag lärt mig. Men så kommer nästa sms.
 Ring mig fort! Överstämning! Med darrande fingrar och hög puls ringer jag hem. Hon har duschat igen. Och tittat ut ur duschkabinen med jämna mellanrum för att ha koll på läget. Plötsligt så är det vatten ut en halvmeter ifrån kabinen. Panik. Och hon som var intvålad igen….
 Hon torkar bäst hon kan. Alla handdukar hon hittar läggs som ett lock på golvet.
När jag kommer hem senare så har lugnet lagt sig igen. Vatten nivån i golvbrunnarna är låga och fina.
 Jaha, vad gör jag nu då. Visitkortet till firman som jag tappade bort har jag hittat. Men vem ska jag ringa nu, firman eller arkitekten. Hmm, jag skjuter upp det en dag till.
En måndag i slutet av september
 Jaha, ja. Nu går det inte att skjuta upp det längre. Jag ringer min väninnas man som är arkitekt. Men det går inte så bra. Han känner ingen rörmockare som har tillgång till kamera. Inget man har i bakfickan säger han. Kameran kostar sisådär 100 000 kronor. 
 Så det blir till att ringa Allsug i Gunnilse igen. Vänliga tjejen som svarar tar emot mitt ärende och vidarebefodrar det till arbetsledare Tobbe som just sitter i möte. Bussiga Tobbe ringer någon timme senare. Jag förklarar mitt ärende. Från början till slut. Att nu börjar vattennivån att stiga igen.
Tobbe ber att få återkomma, vilket han gör. I morgon, tisdag, före lunch, kommer någon från firman med en kamera.
 Filmandet med den kostar 1106 kronor i timmen, och minsta debitering är för 2 timmar. Japp. Tack för det.
 Men bussiga Tobbe säger att hittar de inget med filmandet, som de gör i 99 % av fallen, så behöver jag inget betala. Äh, strunt samma, det är ju BARA pengar! Och Bussiga Tobbe är bussig!!
i morgon, är det dags för toalettavlyftning igen!! 
 
Tisdag, dagen efter måndag
 Idag kom så Allsug hit igen. Stora bilen parkerades på gatan. Slangar drogs i leran. Leriga skoavtryck i trappan. Toastolen lyftes av. Kameran sänktes så sakteliga ned och ut i det svarta mörka hålet.
 Och där minsann. Exakt 7.6 meter ifrån toahålet så visades då eländet på film. Jag ’stod ’upp och ned och tittade på TV skärmen. Försäkrade mig om att jag inte var i vägen där jag hängde.
  TV skärmen kunde vi då följa kamerans väg ned och ut i mina avloppsrör. Det såg fint ut sa Allsug killen. Lite rost men ingen fara. Men här. Oj faan, här var det en stor sättning. Här har det rasat in grus.
Med stora pupiller följer jag hans finger på TV skärmen. Och även en novis som jag se gruset.
 (Min avloppsledning finns numera på DVD. Stolt? Tja, lite kanske. Beror på hur man ser det…)
 Om 2-3 dagar har du stopp igen. Ordentligt! Det måste åtgärdas nu, så fort det går.
 Jag ringer min ’privata’ grävare Mr C. Inget svar. Lämnar meddelande.
 Han skulle satt dit en spolrens när han gjorde jobbet. Då kan man blåsa rent den vägen. Se till att han sätter dit en sån nu när han får gräva upp igen.
 Räkning? Självklart fick jag en sådan. På 2,5 h. arbete. Måste säga att alla jag pratar med på Allsug är hemskt trevliga!! Men dyrt är det.
 Summan av kardemumman än så länge; 7,6 meter ut i avloppsröret är det en sättning. Det innebär att det uppstått en stor glipa mellan 2 rör, där gruset har fritt spelrum. Spolar man rent som de gjorde för ett tag sedan så återkommer snart felet igen. Det går inte att blunda och tro att jag inte behöver gräva igen…
 Bussiga Tobbe ringer. Jag får ett mobilnummer till H-J. Naturligtvis så ringer jag snabbt som ögat.
 Dessa människor, som jag hittills har haft kontakt med, ja, de är så vänliga. Jo, jag vet att såna som jag är deras levebröd, men jag får ett nummer där, ett annat där osv. Det enda nummer jag själv letat upp var till Allsug via Eniro.
 H-J svarar och jag drar min historia. Från början till slut. Jag kommer ikväll och tittar. Ok, säger jag och känner mig ganska nöjd. Sen talar jag om för tonårsbruden att om 2 timmar kommer han som förmodligen ska hitta en ny väg till Kina i hennes golv!
  När H-J infinner sig så tittar han runt. Skakar på huvudet (Deja Vu) och svär lite. Jag har förstått att det hör liksom till. Att svära och skaka på huvudet.   
Ja det blir till att vattensåga. Det blir så jävla dammigt annars. Hur sitter trägolvet fast? Limmat? Ja, förmodligen så måste vi gå ner här. Han pekar ned på tonårsbrudens golv. Mitt i rummet. Något mot elementet. Här går avloppsrören från toa och ut där! Pekar mot väggen. Värsta scenariot är ju att vi får såga upp hela vägen härifrån och in till toan. Värsta scenariot!
Ja, jag räknar med 2 mans jobb i en vecka. + rören då. Jah, rören och 20 säckar cement är väl inte den stora kostnaden. Det är ju vi. Han ler inte när han säger det. Hakan i handen. Funderar.
 Jag undrar i mitt stilla sinne om jag och Annika kanske äntligen ska vinna på V75 i helgen?
Räkningen från Mr C för grävning och transport av grävmaskin: 5 500 Kr.
Räkningen från Allsug för filmning: 4 003 Kr.
1 Oktober 2009
 I kväll kommer H-J för att hämta DVD:n. I kväll är kvällen då det avgörs. Golvets öde.
7 Oktober 2009
Hmm, så lång var inte DVD:n. Han borde ha tittat klart nu!?
12 Oktober 2009
Vid 19 tiden ringer så H-J. Han har tittat igenom DVD:n och det ser inte grant ut. Faan, jävla mycket jobb. Faan vet hur vi ska göra egentligen. Men det måste ju årgärdas. Märkligt att det inte har blivit värre…
Vi kommer i alla fall överens om att han ska komma tillsammans med en snickare och titta på eländet. Hur de ska lägga upp det hela. Snickare är med för att ta hand om golv och lister. Som ska läggas tillbaka efter demoleringen är klar.
natten drömmer jag. Jag tittar in i avloppsröret. I min verklighet ( dröm ) så är det säkert 5 meter brett och änden på röret ser jag inte. Det är svart och det är skitigt. kanske att jämföra med ett gruvhål.
Helt plötsligt ser jag två stora råttor passera några meter ifrån mig. Eller nej förresten, det är ju ekorrar! What the heck! Ekorrar i mitt avloppsrör…
Kan det bero på att jag och en kompis tittade på I´m a legend igår??!
19 November 2009
H-J kom så. För att titta. För att begrunda. Efter ett antal återbud så dök han äntligen upp igen. Han hade med sig en kollega. H-J tittade, skakade på huvudet och svor lite. Som vanligt.
Jag frågade honom, som några gånger förr Har du gjort något liknande jobb förut? Min magkänsla säger mig att han kanske inte gjort det. Fast han säger att han gjort det. Jag vet inte. Jag tycker det verkar lite för omständigt.
Om detta är något han gjort flera gånger förr, och han säger gång på gång att han gjort liknande jobb förut, så varför ar det inte redan klart då? Ja, jag vet ju att han har mycket att göra…
Min mor frågade mig varför de helt enkelt inte bara stänger igen avloppsröret, gräver från utsidan och in ifrån en annan vinkel. Rör finns väl i alla möjliga vinklar? En omöjlighet? Gräv ute så slipper ni gräva inne!
Jag nämner detta för H-J. Det är en god tanke men dock en omöjlighet.
Jag har någonstans hört talas om relining.
Och en annan nyfunnen vän (här från bloggen faktiskt!) nämner relining. Nä, det är jävligt dyrt och det blir svårt här. Stor sättning. säger H-J.
Klockan är nu 09.42. Jag har precis googlat på relining! Läste lite om det. Kändes ändå ganska fint. Googlade vidare och fann en firma i Mölndal som sysslar med just detta fenomen. Jag ringde! Sitter nu här med ny energi. Känner pulsen i halsen!
Talade med en man som jobbat i branschen i 25 år. Jag skulle gärna titta på den där DVD:n. Kan du hålla H-J på halster ett tag till tror du?
Vi talar en lång stund. (Jag måste säga att jag GILLAR HANTVERKARE.)
Eftersom H-J talat om summor närmare 40 000 kronor så frågar jag försiktigt vad detta skulle tänkas kosta. Ja, räkna med mellan 6000-15000 kronor. What?!
Vi avslutar samtalet, efter kanske 20 minuter. Jag ringer Tobbe, Allsug, för att se om han möjligtvis har en kopia på DVD:n. Jag har ju gett min till H-J. (japp, jag vet. Dumt!) Tobbe var ute på jobb. Så nu sitter jag här, som på nålar, och väntar på att han ska ringa mig tillbaka!
Aldrig aldrig aldrig ge bort en DVD på ditt avlopp utan att först ta en kopia!! Min dåliga ursäkt är att jag hade problem att göra just en kopia i min dator…
 
Fredag 27 November 2009
Nu är det bestämt. Dagen är bokad. På måndag, någon gång mellan 08-09 kommer H-J hit! Yes! Nu ska här grävas! Igen!
Hålet ska upp igen! Jag vet egentligen inte om jag ska skratta eller gråta…
Nu blundar jag och förliter mig helt och fullt på H-J!
Efter måååånga turer så har vi nu bestämt; INGEN RELINING! Inget grävande i dotterns rum. Hon kommer som väntat att bli arg, för att det velas hit och dit. Hon har ju dessutom tömt sitt rum…. (Haaa, tänker jag. Nu blir det riktigt städat och dammat därinne i alla fall!)
Ska kanske nämna så här i förbifarten att H-J gett min DVD till killen i Mölndal, så där sitter han och tittar på gegga i onödan!
Jag känner kanske ett visst lugn ändå, nu kommer det att hända något! Grävningen sker ifrån utsidan. Hoppas hoppas det går vägen.
 
Måndagen går. Det regnar!
Tisdagen går. Jag hör inte ett pip ifrån någon!
Onsdag 2 december 2009
Idag på morgonen kom då han som ska installera mitt nya vardagsrumsfönster.
Det har varit på gång ett tag, men inte känts akut viktigt! Fönstret har i och för sig stått i garaget i kanske en månads tid.
Idag kom då Mr Kaz med sin kollega. Men tyvärr så fick de bara ta sig en snabb titt på måtten för idag ska nämligen grävningen ske! Och då får fönsterbyte stå åt sidan! För att byta fönster och gräva på nästan samma plats, ja, det går ju inte!!
Men Mr Kaz har så mycket att göra så Det är inga problem. Inga problem. Han kommer tillbaka på fredag! Han fick till och med en egen nyckel till mitt himmelrike.
Runt klockan 10 mullrar det till. H-J och två undersåtar dundrar in på min lilla gata.
Från fönstret smygtar jag ett kort på grävmaskinen! Den manövreras lätt och ledigt ned på gatan ifrån det stora släpet.
Snabbt och lätt dras mina älskade buskar ännu en gång upp från häcken. Lätt och ledigt grävs det en stor grop. För tredje gången. Tredje gången gillt?
Kaffedags anser jag och det mottages tacksamt. Om inte att dricka, att värma frusna händer på. Det är H-J och hans två undersåtar! Trevliga Göteborgare!
Avloppsröret sågas isär. 160. Det visar sig strax att Mr C inte bytt avloppsrören hela vägen, ända in till huslivet!
1 meter ut sticker det gamla 110 röret ut! H-J skakar på huvudet. Svär lite sådär som bara han gör! Detta hade de liksom inte räknat med! H-J har även talat med Mr C i telefon en gång för ett tag sedan, för att säkert ta reda på vad han lagt ned för rör. Inte nämnde Mr C då att han inte bytt exakt hela vägen in till husliv! Inte nämnde han då att mina gamla rör endast var 110!!
Jag fattar ingenting. Jag går in. Vänder. Går ut igen. Jag står intill. Lysnar när de pratar med varandra.
Jag är tvungen att lämna mina vänner. På eftermiddagen får jag ett telefonsamtal ifrån H-J.
Bussiga Tobbe har varit där. De har allsugit och filmat åter en gång! Imorgon tar de ställning. Kanske ska här göras relining ändå?!
Jag får rådet av H-J att lägga en sten på toalocket! Det vart en jävla trafik där på gatan sen! Anticimex snurrade runt i husen på rått-jakt!!
Måtte ingen råtta bita mig i ändan sen, där jag sitter på toan!
Grävskopan parkerad för natten. Snyggt parerad in på min garagenedfart.
Torsdag 3 december 2009
 
Arbetet tas upp igen. Jag börjar jobba kl 09 idag, så jag springer till bussen som vanligt för att hinna med den som går halv. Så idag kan jag inte stå intill och lyssna vad de säger. Jag får helt enkelt förlita mig på att de klarar sig utan mig idag. Och litar på dem, ja det gör jag absolut.
När jag sett hur de proffsigt manövrerar grävskopan, får den att smidigt glida över tomten så känner jag mig totalt avslappnad.
När jag så sitter på bussen hem igen, så samtalar jag med H-J! Han säger det nästan ofattbara!! Det är klart. Det är klart! Det är klart!
De har fäst 110 röret i det gamla gjutjärnsröret som också var 110. I morgon ska det grävas igen. Några småsaker ska fixas först. Såsom en spolbrunn!
När jag kommer hem är gatan öde.
Eftersom det är mörkt nu när klockan är 17.30 ca så tar jag ficklampan och ficklar lite över gropen.  Det känns bra nu!
Fredag 4 december 2009
Häcken ligger här. Den ser död ut, men allt annat än ett fungerande avlopp är det enda som gäller nu! Jag får väl helt enkelt asfaltera över allt, om den inte tar sig när den är på plats igen!!
Detta är för mig fina bilder!
Här görs det hål för spolbrunnen. Helt fantastiskt!
Det är lerigt och riktigt geggigt. Överallt. Men det gör ju ingenting.
Jag har ju ett fungerande avlopp!!

 

 

Kommentarer

Så, nu har jag ändå läst HELA romanen…ibland vill man liksom bara känna att man inte är ensam. Det finns alltid dom som har det värre…Hoppas det löst sig för dej nu!! Och att du FORTFARANDE har ett fungerande avlopp!!
Skrivet av Miss Juni 2009-12-28 kl 23:33
annami svarade 29 december 2009 klockan 18:01:
Japp, det fungerar. Och räkningen har jag fått också. Inte lika kul kan jag säga!!
************************************
Oj, hänt massa mera ju!
Gott att det inte verkar bli stort hål i hela huset.
Önskar allt går (hela)vägen som det skall nu då:)
Skrivet av Thomas 2009-12-06 kl 03:58
annami svarade 6 december 2009 klockan 13:02:
Här händer det grejer. Nu är det hela löst. Jag ska skriva slutet på denna historien i kväll!!
************************************
hej. jag har skickat dig ett mail, det fnns tyvärr ingen trollerilösning för dig. men dock en variant som innebär mindre anfall på din stackars dotters rum ( och humör) ring mig så förklarar jag. lycka till, ps. alla hantverkare e inte dåliga, och det finns även dåliga kunder.
Skrivet av thord 2009-11-15 kl 02:50
annami svarade 15 november 2009 klockan 12:03:
Jag ”kastade” mig in på min mail men där finns inget ifrån dig!! Försök igen är du snäll!?
************************************
Konstigt det där med hantverkare.
Har noll förtroende för dem, faktiskt är det så. Alla vi anlitat, har mer eller mest mera gjort så. Nej, EN, har faktiskt passerat testen med hedern i behåll. En rörpulare.
Jag undrar varför de gör så, precis som om de vet att vi är såååå beroende av deras hjälp, och passar på att njuta av det…eller är de bara måna om att ha jobb på gång hela tiden?
Jag vet inte, men jag tänker på dig o er!
***********************************
Skrivet av Thomas 2009-11-11 kl 22:50
***********************************
Inte hänt nåt mera?
Antar att det finns ett visst motstånd till att ta det närmare den Stora Helgen nästa månad?
Önskar att rören håller o att allt går smidigt!
Skrivet av Thomas 2009-11-08 kl 22:20
annami svarade 10 november 2009 klockan 14:32:
Ingenting har hänt! Känns som om han som skulle göra jobbet mest stånkar och stönar just nu! Han ska ringa men ringer inte. Han ska komma men kommer inte!! men jag kommer uppdatera så fort något händer.
************************************
*hua!*
Låter inte vackrare än innan, tänker på dig!Att röret är såpass brett kan ju ses som…en längtan om hur det borde vara…eller är det nu ‘fritt fram för skiten’, en stor pipe att lägga alla pengarna i?
Söta ekorrar. Men de är rovdjur, var hantverkarna två till antalet kanske? Mäh, va tröstande o positivt detta blev nurå.Så.
Att det är stort o brett, måste betyda att det nu är fritt fram, att det kommer att lösa sig en gång för alla, om än att det kommer att vara skitigt hemma ett tag.
Till din undsättning kommer två kvicka, finurliga o smarta varelser göra allt de kan för att ni skall kunna spola som aldrig förr i breda, fina rör utan synliga hål och läckande skarvar:) *bestämmer att nästa kapitel skall vara lite ljusare*Skrivet av Thomas 2009-10-13 kl 18:37
annami svarade 13 oktober 2009 klockan 18:59:
Tack du för att du försöker pigga upp. 2 mans arbete i 1 vecka, när de då väl sätter igång räknar H-J med! Han har mycket att göra nu men det verkar som om han ska kunna ”hjälpa” mig med detta. Fortsättning följer…
************************************
Å vad jag lider med dig. Hittade din ”vattenläcka-följetong” av en händelse och var tvungen att läsa från början till slut.
Skickar en liten stödkram, tänker på ditt elände och försöker skicka positiva vibbar genom nätet 🙂
Ha det gott och lycka till.
Skrivet av Mona 2009-10-09 kl 09:02
annami svarade 9 oktober 2009 klockan 09:05:
Åh tack, vad vänligt! Det tar aldrig slut. Väntar fortfarande på H-J. Sen fortsätter jag skriva på min följetong
************************************
Men vänta lite nu.
Först, är det en dvd som kommer att ligga på filmtoppen tror du? (kanske youtubesnuttifieras?!?)
Är det så att sättningen har kommit EFTER att han MrC grävt?
Är 7,6 meter från toahålet utanför hus grunden då alltså…och varför river någon upp golvet i tonårsbrudens rum isf?
Kanske bara jag som är lätt förvillad och inte påläst…
Vi hade 25,8 meter till kabelbrott. Givetvis under den helt nylagda stengången, men som tur var kunde de trolla!!
Hoppas dina hantverkare är trollkarlar oxå, känns som om du behöver lite, bara en anings, medvind nu.
Skrivet av Thomas 2009-09-28 kl 00:33
annami svarade 1 oktober 2009 klockan 08:23:
Orsaken till sättningen är ju delvis Mr C’s fel, men ändå inte. Läckan kan ha varit i upp till ett år. Gamla rör, och när Mr C grävde så ruckades rören lite. Det går inte att driva att det är han som är boven.
************************************
Herregud, stackars dig, när jag läser sånt så är jag lycklig för att jag bor i en hyreslägenhet. Känner uppriktigt med dig, själv avskyr jag att behöva tänka på sånt.
Ha de gott trots allt jäkelskap
Anders
Skrivet av Anders 2009-09-11 kl 12:16
annami svarade 11 september 2009 klockan 12:20:
Tack för medlidande…
************************************
Minns allt för väl ångesten med hantverkare, hus och saker som inte gjorde som jag ville eller kanske snarare saker som inte gjorde sig alls.
Vattenledningar som fryser, avlopp som strävar, sönderkörda kulvertar, telefonledningar som är av och obotligen måste bytas ut…oavslutade jobb…Du har min fulla empati och mitt tankestöd!!
Kram,
Skrivet av Thomas 2009-09-10 kl 14:01′
annami svarade 10 september 2009 klockan 14:09:
Tack! Jag sitter i ett hörn och blundar…
************************************
Ouch! When it rains it pours, som dom säger. Men nu känns det ännu skönare att jag till slut valde större lägenhet istället för hus. =)
Skrivet av Magnus J 2009-09-10 kl 00:29
annami svarade 10 september 2009 klockan 00:35:
Så du orkade ta dig igenom min ”bok”?! Ja, det tar aldrig slut. Eländet! Har nu ikväll fått ett nummer till en arkitekt som känner en rörmockare som kanske kan titta på det hela… Fortsättning följer!
************************************
Hade jag läst detta tidigare hade jag kommit ner till dig och satt en flexistrumpa samt passat på att relinat dina ledningar. 12 timmars arbete.
Skrivet av Mikael Andersson 2010-05-11 kl 00:26
annami svarade 12 maj 2010 klockan 21:05:
Tack Mikael Andersson. Det hade varit toppen om det hade gått så fort. Efter allt det jag nu gått igenom med denna läcka, hur göra, hur inte göra, så vill aldrig någonsin mer ha en vattenläcka!
*************************************
Annons

10 tankar på “Mitt hus och vattenläckan”

 1. Tänker att läsningen var som en deckare med konstiga händelser och olösta frågor som till slut får sitt svar.
  Tycker du skriver väldigt bra, bara att få något så banalt som stopp i skitrören att bli en nagelbitare är inte illa pinkat ha ha!

 2. Tänker att läsningen var som en deckare med konstiga händelser och olösta frågor som till slut får sitt svar.
  Tycker du skriver väldigt bra, bara att få något så banalt som stopp i skitrören att bli en nagelbitare är inte illa pinkat ha ha!

  +1

 3. Tänker att läsningen var som en deckare med konstiga händelser och olösta frågor som till slut får sitt svar.
  Tycker du skriver väldigt bra, bara att få något så banalt som stopp i skitrören att bli en nagelbitare är inte illa pinkat ha ha!

  +1
  +1

 4. Angelica skriver:

  Bor själv i ett gammalt hus, och det ena problemet efter det andra avlöser varandra. Hittade denna berättelse av en slump när jag googlade efter vattenläckor. Jag skrattade gott och du bjuder verkligen på ditt elände. Jag har liknande erfarenheter själv. Anlitade hantverkare för bortmontering av vattenelement samt byte av gammal toalett. Och fick problem med vattenläckor då, efter.
  Nu har jag en läcka i källaren efter att de stängde av en kran där nere och sen skruvade jag på den. Och jag visste inte att de hade skruvat av vattnet. De rören går ut till gäststugan samt utevattnet. Nu rinner det vatten in i källaren utifrån från rören… blir vell till att gräva upp gårdsplanen.

 5. Per Hansen skriver:

  det känns underbart att vi är inte ensamma med avloppsproblem. Vårt problem har pågått sedan november 2007. Läcka på kaltvattenrör utomhus, grävning är nödvändig. Grävaren V hittade jag på Eniro, hans folk kom sågade ner äppelträd, grävde upp häckplantan och grävde en grop 35 m lång 4,5 m djup och lika bred, betongrör skulle bytas mot PVC och ny kaltvattenrör läggas och ny spolbrunn. Gropen skyfflades igen. efter tre veckor utan vatten, avlopp och värme (vattenburenelement fungerade inte) Fakturan betalades inklusive besiktning med kamera och protokoll, för kvalitetssäkring, som aldrig kom trots påminnelse. Så började vi få stopp i avlopp först i köket, sen i badrummet och sen i köket och sen…. med spolningar minst en gång per år, Vi använder för mycket fett och tvål fick vi höra och snålspolning, det är eja baja. Nyårsafton 2013/14 blev det översvämning i källarens golvbrunn. Företaget S som skulle spola lyckades inte råda bot, så hyrdes in besiktningsman från företaget P. Det är fel på rören utomhus, det är inte möjlig, vi har nya rör. Men bara en del resten är gammal betongrör som har glidit isär, sköljbrunn finns inte. Besiktningsmannen från P tröstar med 10 års garanti på grävning.

  Kontakta grävaren V, visar både faktura, beställning och offert, hans killer kommer och gräver, killarna är medlidande, det är Januari 2014, jag lider med dem.De byter de gamla betongrör mot PVC och de sänker också kallvattenrör till nivån där det borde ligga och installera sköljbrunn. Besiktningsmannen kommer lämnar ett USB minne, och han förklara, vi godkänner. V kommer och sätter tillbaka häckplantorna och så gräs i maj. Det gör han som ett ynnerst, någon ursäkt får vi inte. Avloppet fungerar, hittills !!!!

  Kallaset kostade oss en slant ca 22 000 kronor, förutom all städning och efterarbete. Någon ersättning för felsökning vill V inte betala, Är ju vårt fel att vi inte var observant att de gjorde halva jobbet och betalade för hela. Kontentan vi känner oss blåst, trots konsumentlagstiftning, får väl gå till ARN. Men killarna var alla super trevliga,….förutom Vs chef

  • WoW. Jag förstår. Vet ju precis hur det är. Hemskt. Pengar, omgrävningar, telefonsamtal, väntan.
   Jag såg din berättelse idag. Antar att huvudvärken för er är borta nu och att allt är bra?!

   • Per Hansen skriver:

    Som belöning för att ni läst detta får jag berätta fortsättningen.

    Ersättning för första grävningen som var en fuskaffär, fick jag inte. Jag hade rätt och företaget hade gjort fel, men det skulle kosta mera än det smakade. Bäst att glömma hela saken, tyckte juristen.

    Det är slutet februari 2015 total stopp i avlopp. Plupp ..plupp… Plupp hördes från golvbrunn i badrum, tvättstuga, toalett och sedan i köket. Så hände de, total stopp, översvämning i badrum, serviceenheten som de kallar luckan där men ser ner i undervärlden, Öppna och ut väller, vad som brukar finnas i avlopp.

    Hjälp! Det är lördag. Saken är den att vi har garanti på grävning och rörläggning, så måste kontakta företaget V på måndag.IKEA får stå för mat, dryck och toa. Tack snälla farbror Kamprat.

    På måndag kom företaget V snabbt med båda kamera och spolbil. Killarna är super trevliga, tröstar och upplyser att det inte finns något fel på våra rör, däremot är det fel på kommunens rör 1 m utanför tomtgränsen. Avloppet fungerar efter spolning.

    Ringer direkt kommunens kundtjänst. samtalet kopplas hit och dit och tillbaka.
    Jag får reda på:
    Tjänstemännens mantra ”det kan inte vara fel på kommunens rör, vi betalar inte bevisföring och filma kommunens egendom är enligt lagen förbjuden.
    Hur jag skall lösa avloppsproblemet kan det inte svara på, en kvinna tycker att jag är rolig och flabbar i mitt öra.

    Det underbara med spolbrunn är att man får koll på ”undervärlden” genom att lyft på locket. Det gjorde jag på Söndag. Spolbrunn var fylld till 20 cm från överkanten med avloppsvatten. …. Och det välbekante …. Plupp… Plupp…. Plupp från golvbrunn gjorde saken inte bättre

    Rådlös berättar jag för kompisen,som lyssnar tålmodigt! Hördu, du talar med fel person, ändra strategi!

    Måndag morgon ringer jag till kommunens växel. Jag ber att får svar på tre frågor. Vem är vd på företaget, vem är driftschef på avloppsenheten och deras E mail. Kundtjänsten är mycket service minded. Jag kopplas till driftschefen för avloppenheten, han är upptagen, han ringer tillbaka, lovas det, det gör han 5 minuter senare.

    1 timme senare står flera bilar vid tomtgränsen, jag titta på skitiga bilder, som killarna kalla det. Visst är mina rör ok, det är fel på kommunens rör.

    Vänlig blir jag upplyst att alltid först och främst ringa till kommunens driftenhet, när problem med avlopp och vatten uppstår. Så där så!

    Men jag har enligt konsumentlagstiftningen skyldighet att kontakta företaget V som grävd och lagt rör på min tomt. Hur skall jag kunna veta att problemet ligger på kommunens sida? Moment 22 !!!!!

    Den 9 april 2015 avslutades grävningen, nya rör är på plats, häckplantorna har fått ny jord. Killarna var mycket trevliga. Felet var oförklarlig, 1,5 m avloppsrör hade mystiskt försvunnen i undervärlden, borta, hur det nu har gott till? Det upptäcktes också att kallvattenledningen var felaktig, provisorisk lagad. Det var 5 år sedan kommunen hade grävd vid tomtgränsen.

    Men nu borde avlopp och kallvatten fungera för alltid. Slutet gott allting gott, för den här gången.

    Jag fick lära mig att alla fastigheter skall ha spolbrunn 30 m från huset mot tomtgränsen, detta sedan 1966. Förutom min fastighet har mig veterlig ingen spolbrunn i vårt boßtadsområde.

    Vi är inte ensamma, vi med avloppsproblem, må undervärldens härskare vara med oss!

Skriv gärna en rad

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s